Smak tradycji

Zachowanie i popularyzacja lokalnego dziedzictwa kulinarnego w powiecie gorlickim poprzez organizację warsztatów promujących regionalne potrawy i wypieki  to główny cel projektu realizowanego przez LGD w okresie od lipca do listopada 2018r. Projekt pod nazwą „Smak tradycji” realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. 

Głównym działaniem projektu jest organizacja warsztatów dziedzictwa kulinarnego dla przedstawicielek 9-ciu Kół Gospodyń Wiejskich/organizacji pozarządowych kultywujących tradycje Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniów szkoły gastronomicznej. Każdy z zaplanowanych 9-ciu warsztatów prowadzony będzie przez panie z innego Koła Gospodyń Wiejskich, które to pełniły będą rolę „nauczycielek”, przekazując pozostałym uczestnikom receptury na przygotowanie potraw charakterystycznych dla powiatu gorlickiego.

Podczas spotkania podsumowującego realizację projektu możliwa będzie degustacja potraw i wypieków przygotowanych przez uczniów szkoły gastronomicznej według receptur podawanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich podczas warsztatów. Spotkanie to skierowane będzie do przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich funkcjonujących na obszarze powiatu gorlickiego, uczniów szkoły gastronomicznej biorących udział w projekcie, a także przedstawicieli lokalnych samorządów i instytucji kultury.

Spotkania organizowane w ramach projektu będą doskonałą okazją do zainteresowania młodzieży lokalnym dziedzictwem kulinarnym, wymiany doświadczeń pomiędzy Członkiniami Kół Gospodyń Wiejskich, a także do promocji oraz podtrzymywania przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycji przygotowywania potraw regionu gorlickiego.

Regulamin rekrutacji do projektu „Smak tradycji”

Formularz zgłoszeniowy do udziału w projekcie „Smak tradycji” – załącznik do Regulaminu

 

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech